freshly

Geschiedenis van de Maaltijdbox (3/3)

BLOG – Begonnen bij Mathijs Maaltijdbox en nu werkzaam bij Familiebox, zit Jim al aardig wat jaren in maaltijdbox wereld. Voor Maaltijdbox.nl verteld Jim over hoe de markt er in de rest van de wereld uit ziet.

De maaltijdboxen zijn een relatief nieuw fenomeen in e-commerce land en worden medemogelijk gemaakt door een toenemende welvaart, efficiënte last-mile, een gigantische groei in e-commerce en de behoefte aan gemak.

De rest van de wereld

Het absolute walhalla voor maaltijdboxen is Amerika, hier zijn meer dan 150 lokale en nationale spelers bezig op alle mogelijke manieren maaltijden te bezorgen sinds 2012.  Van de gigantisch futuristische koelboxen van Terra’s kitchen tot en met een Smart oven met bijpassen maaltijdbox abonnement van Tovola.

Andere grote markten zijn Scandinavië, Duitsland en Australië, waarbij in Scandinavië vooral lokale spelers de dienst uitmaken (Linass matkasse oa.). In Australië vindt je de roots van Marley Spoon, maar ook in dit kook gekke land veel verschillende kleinere maaltijdboxen en Hello Fresh terug te vinden.

De maaltijdbox is een intressant product waar een relatief nieuw business model handig inspringt op een eeuwe oude vraag: “Wat eten we vanavond?”. De toekomst is nog onzeker maar zal er zeker zijn voor sommige grotere en specifieke maaltijdboxen. Vermoedelijk zien we binnenkort meer gepersonaliseerde menu’s maar ook afvalprogramma’s en medische diëten behoren tot de mogelijkheden. De bestaande boxen zullen steeds meer specialiseren en consolideren om zich te verdedigen tegen de grote spelers als AH en Jumbo online en ook Picnic zal een graantje meepikken.

Fascinerende markt waar de consument vooral de vruchten van plukt door hoge korting en veel service.

1/3 deel van de serie ‘Geschieden van de Maaltijdbox’. Geschreven door Maaltijdboxgoeroe Jim van Familiebox. 

Reacties zijn gesloten.